Ulf-avtals logga.

Sökes: Ansvarig för ULF:s nationella kanslifunktion

ULF – Utbildning Lärande Forskning – går nu in i en ny fas. De tidigare fyra noderna har övergått i fem nya noder med varsin ledningsgrupp, och en ny nationell styrgrupp har tillsatts. Den nationella styrgruppen ska bistås av en kanslifunktion som även utgör en samlande kraft för arbetet i noderna och lokalt. Nu söker vi en kvalificerad person som vill ta ansvar för att bygga upp, utveckla och driva detta nya kansli. Är det du?

Om ULF; Utbildning Lärande Forskning

ULF arbetar för att främja det svenska skolväsendets samt förskollärar- och lärar­utbildning­arnas långsiktiga utveckling genom ett fördjupat samarbete kring praktiknära forskning i samverkan. Sådan forskning utgår från skolprofessionernas behov av ny kunskap i förhållande till befintligt forskningsläge såväl nationellt som internationellt, och syftar till att utveckla och förbättra verksamheterna i skolväsendet och för förskollärar- och lärarutbildningarna. I denna forskning samverkar yrkesverksamma från lärosäten och skolhuvudmän i hela forskningsprocessen, från initiering till genomförande och redovisning av resultat. Målet är att successivt bygga upp en gemensam kunskapsbas som är öppet tillgänglig för forskare, yrkesverksamma och ansvariga på olika nivåer.

ULF är uppbyggt som en långsiktig samverkan mellan Sveriges skolhuvudmän och lärosäten med lärarutbildning med en nationell struktur. I samarbetet värderas att parterna möts ”i ögonhöjd”. Alla inblandade har hela tiden arbetat för en sådan kultur och försökt etablera en struktur för verksamheten som stödjer det. Knappt tio år efter att ULF initierades som en försök­sverksamhet kommer verksamheten från 1 januari 2025 att regleras av ett tioårigt gemensamt och nationellt ULF avtal. Avtalet tecknas för samtliga parters räkning för lärosätena av Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF), i kraft av nationell arena för samverkan mellan Sveriges lärosäten, och för skolhuvudmännen av Ifous, som samarbets­organisation för de tre skolhuvudmannaorganisationerna Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Almega utbildning (f.d. Friskolornas riksförbund) och Idéburna skolors riksförbund.

ULF leds av en nationell styrgrupp bestående av 14 ledamöter utsedda av SUHF respektive Ifous. Den nationella samordningen bygger på underlag från 27 lokala grupper kopplade till lärosäten med lärarutbildning, och från ledningsgrupper och kanslier i de fem noderna (med flera lärosäten och skolhuvudmän i varje nod). 10 av de 14 ledamöterna i den nationella styrgruppen kommer från nodernas ledningsgrupper och fyra från nationella organisationer.

ULF:s nationella styrgrupp stöds av en nationell kanslifunktion, som är en viktig länk i att upprätthålla den nationella strukturen, koordinera arbetet i olika delar i landet och säkra kvalitet i, uppföljning av och såväl intern som extern kommunikation om verksamheten och dess utveckling.

Verksamheten finansieras genom riktade statliga medel samt av lärosäten och skolhuvudmän.

Mer att läsa om ULF finns på ULF:s webbplats

Rollen som ansvarig för ULF:s nationella kanslifunktion

ULF söker nu en kvalificerad person som har övergripande ansvar för den nationella kanslifunktionen. I rollen har du ett verkställande och ledande ansvar för den nationella kanslifunktionen inom ULF och ett samordnande ansvar relativt nodernas kanslifunktioner. Du driver och utvecklar, på uppdrag av den nationella styrgruppen, ett nationellt sammanhållet ekosystem för praktiknära forskning i samverkan. Du arbetar i nära samverkan med personer anställa på olika lärosäten och hos olika skolhuvudmän (lärare, lärarutbildare, forskare, studenter) spridda över landet. Du medverkar till att de positiva effekter som uppstår för elevers och studenters lärande och lärares och lärarutbildares professionsutveckling synliggörs och delas.

Huvudsakliga ansvarsområden inkluderar

  • Ledande och samordnande ansvar för ULF:s kanslifunktion(er):
    • Verkställande och ledande ansvar för nationell kanslifunktion, inklusive arbetsledning av eventuella ytterligare medarbetare
    • Samordnande ansvar för nodernas kanslifunktioner inklusive mobilisering av dessa i nationella frågor
  • Samordning och utveckling av:
    • Nationell ULF Bazar där samtliga ansvariga på lokal- och nodnivå deltar digitalt
    • ULF:s nationella kommunikationsarbete
    • Kontakter med nodkanslier, lokala grupper och personer engagerade i ULF
  • Stöd till den nationella styrgruppen inklusive analys och uppföljning:
    • För- och efterarbete av den nationella styrgruppens möten (kallelser, protokoll etc)
    • Att löpande säkerställa dokumentation på nationell nivå av ULF-verksamheten
    • Att ansvara för att de underlag som den nationella styrgruppen behöver i olika frågor tas fram (finansieringsmodeller, uppföljningar etc)
  • Nationellt långsiktigt arbete:
    • Strategisk samverkan med andra intressenter
    • Företräda ULF i relevanta nationella forum och sammanhang
    • Koordinera externa utvärderingar

Vem söker vi?

Vi söker dig som har:

  • God kunskap om utbildningsområdet (från förskola till vuxenutbildning)
  • God kunskap om forskningsområden relevanta för utbildningsområdet
  • Dokumenterad god förmåga att leda och driva en komplex verksamhet
  • God språklig förmåga i svenska och engelska
  • God digital förmåga och vana att arbeta med olika system och lösningar
  • Mycket god samarbetsförmåga

Meriterande är att ha:

  • Forskarutbildning (lic eller doktorsexamen)
  • Erfarenhet av arbete i skolväsendet
  • Etablerade kontaktnät inom både utbildning och forskning
  • Egen erfarenhet av samverkan mellan forskning och praktik

Avgörande för det slutliga urvalet är en helhetsbedömning av kompetenser, meriter och personliga förmågor i relation till ansvar, arbetsuppgifter och utvecklingspotential.

Vad erbjuder vi?

Då varken den nationella kanslifunktionen eller nodernas kanslifunktioner ännu funnit sina former får du möjlighet att, tillsammans med kollegor, vara med och bygga upp fungerande arbetssätt och arbetsformer i en verksamhet som kommer att ha stor betydelse för utvecklingen av svenskt utbildningsväsende. Du har möjlighet att aktivt medverka till att en infrastruktur för praktiknära forskning i samverkan inom utbildningssektorn befästs, att resultaten delas och sprids så att forskningen får en betydligt starkare röst i samhällsdebatten och i skolutvecklingsarbetet, och i större utsträckning bidrar till att stärka lärarprofessionens och lärarutbildningarnas kunskapsbas.

Placering och arbetsvillkor

Anställningen är på 100% med placering på Ifous. Önskat tillträdesdatum är 1 januari 2025. Arbetet sker mot hela landet och innebär såväl många digitala kontakter som fysiska möten runtom i landet.

Fokus i rekryteringen är att hitta rätt person för arbetsuppgifterna och det finns, beroende på förutsättningarna för den som erbjuds anställningen en viss öppenhet för att hitta lösningar som kan innebära att arbetet delvis utförs annan ort än Stockholm, på mindre omfattning än 100% och inom ramen för alternativ form för anställning.

Vi tillämpar sex månaders provanställning, vilken därefter kan övergå i tillsvidareanställning.

Ansökan ska innehålla

  • CV
  • Kortfattad redogörelse för sökandes mest relevanta erfarenheter (två sidor)
  • Avsiktsförklaring om tänkta prioriteringar och ambitioner i rollen (en sida)

I processen kan det bli aktuellt med kompletterande underlag och referenstagning.

Frågor och förslag

Ansvarig för rekryteringsprocessen är Karin Hermansson, Ifous. Du kan kontakta Karin med frågor om anställningen och processen via epost karin.hermansson@ifous.se.

Om du själv inte vill söka anställningen kan du lämna förslag till Karin på personer du tycker har lämpliga erfarenheter och kvalifikationer. Förslag hanteras med integritet.

Hur ansöker du?

Skicka din ansökan till marika.petersson@ifous.se senast den 1 oktober 2024.

OBS! Genom att skicka in din ansökan till tjänsten godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter för detta ändamål. Vi raderar alla uppgifter efter avslutad rekryteringsprocess.

Annons kanslifunktion ULF-avtal Pdf, 279 kB.