Upptaktsmöte i brytningstid
Så är vi igång! Den 19 - 20 augusti samlades ledamöterna i ULF:s nya ledningsgrupper för ett nationellt upptaktsmöte på Stora Brännbo, Sigtuna. Detta för att lägga grunden för höstens arbete i noder och på nationell nivå. Några viktiga månader väntar, där kraftsamling ska ske i organisationen inför skiftet den 1 januari. Dessutom kommer besked om fortsatt statlig finansiering.
Elisabet Nihlfors, initiativtagare till ULF, inledde dagarna med en lätt svindlande tillbakablick under rubriken ”ULF – från vision till verklighet”. Snart tio år har gått sedan ansökan om en försöksverksamhet lämnades till regeringen, med läkarnas ALF-avtal som utgångspunkt och lärdomar från decennier av skolutveckling i ryggsäcken. Idag står ULF inför något beständigt. Strukturer för samverkan mellan skola och akademi har byggts upp i hela landet. Skolhuvudmän och lärosäten hittar sätt att arbeta tillsammans, som jämlikar, med att stärka skolans vetenskapliga grund. Den 1 januari 2025 träder en permanent organisation i kraft.
Monica Sonde och Hans Adolfsson från ULF-S tog vid med en nulägesbild av dialogen med Utbildningsdepartementet. Vid det här laget har man haft flera möten med statssekreteraren men också Utbildningsutskottet. Staten kommer inte att skriva under ULF-avtalet men vara en finansiär
— Som vi berättat tidigare ser de positivt på verksamheten men vill inte skriva avtal och ser kanske inte vitsen med det. De tycker att vi gärna kan teckna det mellan oss. Det vi diskuterar med dem nu är nivån och långsiktighet i finansieringen. Vi väntar på besked i höstens budgetproposition och i forskningspropositionen som kommer därefter.
— Jag pratar gärna om ”spår och bevis”, sa Monica Sonde, och ser det i t.ex. sociala medier där Utbildningsminister Mats Persson lyfter fram praktiknära forskning som en viktig del i den kommande forskningspropositionen. Vi vet dock inte om man går in med samma belopp som tidigare eller om man ökar.
De två dagarna på Stora Brännbo handlade mycket om att stärka relationerna inom de nya noderna, som efter omorganisationen blivit fem stycken: Nord-, Väst, Syd-, Öst- och Huvudstadsnoden. Diskussionerna rörde sig mellan teman som ULF-ighet, nodavtal som möjliggörare och ULF som garant för kvalitet i samverkan och forskning. Var är vi om 1 - 2 år? Var är vi 2035?
Bland de många deltagarna på plats fanns Ann Öhman Sandberg, lektor i pedagogik vid Örebro universitet och ansvarig för lärosätets ULF-verksamhet sedan starten 2017. I sitt nya uppdrag är hon ledamot i Östnoden och i Nationella styrgruppen.
— Det är ett spännande och ärofyllt uppdrag. Jag vill bidra med de erfarenheter vi har från Örebro där vi jobbat nära huvudman och mot hela regionen, med stor spridning också på lärarutbildningen bland de lärare som jobbar ut mot skolor och förskolor. Vi har också gjort en särskild satsning på förskolan med sina speciella förutsättningar.
Från Nationella styrgruppen fanns också Markus Lindgren, styrelseordförande i Ifous och politiskt aktiv sedan många år, just nu bland annat i rollen som oppositionsråd i Västerås kommun.
— Idag lämnade jag min mellanson till första dagen i årskurs ett och sa att jag också åker iväg till en sorts skolstart. Det känns förväntansfullt och spännande att se vad vi kan åstadkomma.
— Vi är i en brytningstid nu, delvis i relation till staten med nytt upplägg och möjligheter till en annan typ av nationell uppbackning. Detta ligger väl i linje med vad jag tycker är ett bra sätt att arbeta på där både skolhuvudmän och lärosäten är högst lokala i sin egen drift och har mandat över sin egen verksamhet, samtidigt som staten tar ett tydligt ansvar för finansieringen. Samtidigt måste vi svara upp och faktiskt visa att vi kan skapa stora mervärden för alla skolhuvudmän i Sverige.
Se fler bilder från träffen på ULF-bloggen!